Gåden om Keopspyramiden løst

Af Hans Folkvardt


Forside > Resumé > Afhandling > Afslutning

Øllebølle den 25. December 2024. Hf.

Khufu eller Keops Pyramidens Gåder.

Min baggrund for min viden om Pyramiden er et mangeårigt selvstudie, samt min faglige mureruddannelse, efterfulgt af bygnings og anlægsingeniør uddannelsen fra Horsens Teknikum. 1965.

Jeg opfatter ikke, at den byggetekniske viden der publiceres om ovennævnte emne er retvisende. Byggemetoder forbigås hyppigt til fordel for mytologiske og gisnende forklaringer. Pyramiden indeholder blandt andet en serie af kanaler hvis funktion på nuværende tidspunkt forklares som sjælevandring, stjernekiggeri eller ventilation. Dog uden jordnært og praktisk bevis.

At Keops pyramiden viser sig at være så lidt undersøgt og dermed underbelyst, har antagelig den baggrund, at byggeteknik ikke indgår i en Ægyptologs baggrund.

Jeg vil her undersøge Keops pyramiden udelukkende fra et byggeteknisk perspektiv, og derved gøre op med flere af de hidtil herskende teorier.


Pyramidens kanaler er til sjælevandring :


Nu er der bare det ved det, at såfremt det skulle være tilfældet, så er det det eneste sted i Ægypten med indbyggede kanaler til sjælevandring.

Mastaba grave har det ikke og Faraoernes grave i Dødens dal, har heller ingen kanal til sjælevandring.

Nej selvfølgelig ikke. Hvis de havde haft det, kunne røvere hugge sig frem eller grave sig adgang til byttet, blot ved at følge sjælevandrigs kanalen. De eksisterer derfor ikke.

Pyramidens kanaler er til stjernekiggeri :


En populær teori , er at kanalerne peger mod bestemte stjernekonstellationer.

Sagen er, at de underste kanaler end ikke når ydersiden og at de øverste kanaler er placeret ved gulvet. Kanalerne er vandrette i gennem vægstenene og deres bredde her, er længere end min arm. Dette konstaterede jeg som turist, ved at lægge mig ned og ofre min venstre arm i en mørk kanal, der dog var uden skorpioner eller slanger. Det ville altså kræve en evne til at se om hjørner, og muligvis røntgensyn for at se stjerner fra gravkammerenes tilmurerede kanaler i Dronningekamret.


Luftkanaler :


Et mumie i gravkammeret , må efter min opfattelse kunne undvære luft og klare sig med det, det fik i levende live.
Bygningsarbejdere har heller ikke behov for luftkanaler, de går jo i det fri og arbejder sig opad.

Nu er der så også lige det ved, at det nederste kammer Dronningekamrets kanaler er lukket i begge ender

Realiteterne som jeg ser det.


Dronningekamrets Kanaler


I året 1872 finder og udhugger den Skotske ingeniør W. Dixon, i Dronningekamret, et sæt kanaler. Der stiger skråt opad og ud mod hver side. Men de har jo dermed været tilmuret i væggen i næsten 4000 år. Og hidtil været ukent.

Det må jo så betyde, at kanalerne ikke er der af hensyn til Dronningekamrets funktion. Men når de dog eksisterer, var det fordi de var nødvendige for bygningsarbejdets udførelse. Ja og det var til slusevand for hævning af de store sten. Men herom senere.

Når vi i dag ved noget mere om disse kanaler, skyldes det Rudolf Gantenbrink. Der omkring år 2000 fik fremstillet et køretøj med video, lys og bor, der kunne køre op i kanalerne og tage billeder.

Det er dette der gør nu, at jeg kan gennemskue kanalernes funktion, deres tilpropning, deres indhældninngs tragt, samt bevise, at de har været brugt til formålet, samt deres begyndelses placering i forhold til ydersiden.

Det afsløres at kanalerne er vandtætte og formentlig også omstøbte. Men til hvad ? Jo det skyldes slusehævning, der jo kræver vand. Endvidere afsløres det, at kanalernes indhældnings ende her mod ydersiden forøges i tværsnit altså tragtformet. Med det formål at lette indhældningen af vand, båret op ad arbejdsvejen af lange rækker af vandbærere.

Men kanalerne stopper her, idet 2 spærrresten blokerer, her inde i Pyramiden, hvor arbejdsvejens lodrette væg stod. Medens resten af pyramiden så blev bygget uden den nederste kanals funktion. 20 - 25 år før arbejdsvejen blev udfyldt og Turabjergenes tildæknings sten, oplagt oppe fra, nåede hertil fra oven og pålagt som afslutning.

At kanalerne har været brugt til dette formål, ses af nødvendigheden for etableringen af de 2 spærresten, der jo danner prop. I det Dronningekamrets kanalers indhældningshøjde gjorde, at de ellers ikke kunne hæve højere end til disse.

Dette skyldes loven om forbundne kar. Men nødvendigheden af at etablere propperne her , beviser jo så, at kanalernes funktion var til at forsyne hæveskakten med vand for slushævningen.

Ophalervejen har haft en vis bredde, idet der skulle være både et ophaler spor og et nedtrækker

slædespor med trækmandskab, samt 2 kæder af vandbærere, op og ned med vand i skindsække eller lerkrukker.

Slusning og Hæveskakt.


Det hidtil store uafklarede spørgsmål er, Hvordan fik oldtidsfolket i Egypten for 4500 år siden, løftet en 20 tons granitsten op på plads i højden? De rådede end ikke over hjulet, kun slæder.

Men de var de første mennesker i verden, der udnyttede en hidtil for mennesket skjult naturkraft. Det var vandets opdrift, tryk og sammenhængskraft, til i en slags vandelevator, eller det vi dag kender som sluse princippet, til at hæve de store sten.

Ideen til hæveskakten har de formentlig fået fra floden Nilen. De konstaterede, at et skib med last, hvert år i takt med den årlige regntid i Ætiopien og Monsun regn i Centralfrika hævede sig 8 – 10 meter. Det ville et skib med last inde i Pyramiden også gøre. Skibet her blev dog udformet som en flydekasse, et eksempel på dette er følgende forsøg:


Put en tom lukket tændstikæske, med en mønt eller Lego klods ovenpå, ned i et vandglas. Hæld forsigtig vand ned i glasset og mønten hæver sig i takt med vandstanden. Det er princippet for sluser og hæveskakten.


Det øverste kammer og kamrenes loftskonsruktion, samt det store galleri består af store granitsten fra Aswan og sejlet de 800 km her til pyramidehavnen i Giza ved Cairo og løftet op ved dette princip. I Pyramidehavnen er de overført til flydekase og sejlet ind i Pyramiden. Hvor de formentlig er overført til hæveskaktens flydekasse. Idet sluseporten bliver væsenligt mindre, når ikke flydekassen skal med igennem porthullet.

Hvordan oldtidsfolket magtede at håndtere disse store granitsten ved jeg ikke. Her tager jeg til efterretning den kendsgerning, at de kunne udhugge dem i stenbruddet i Aswan og på skib transportre dem til Giza.

Min mission begrænser sig til, at søge at afsløre nogle af Pyramidens hemmeligheder, hvilket jeg mener lykkes, men det må læseren afgøre.


Pyramidens bygningssten.

Pyramidens store bygningsmasse består af kalksandsten, der nærmest er skrællet af terrænet ved Pyramiden. Disse lokale bygningssten er på slæder slæbt på terrænet og på ramper, men kun til en hvis højde omkring Dronningekamret. Skullle ramperne nå til tops, skulle man flytte så meget materiale frem og tilbage, at det mængde mæssigt svarede til flere Pyramider. Én Pyramide er så stor, at det er rigeligt, at klare en og det uden hjælpemidler.

Derfor gik de ind på Pyramidens grundflade og trak op langs kanterne. Dette er den mest hensigtsmæssige måde og medførte, at når de nåede toppen kunne de arbejde sig nedad, udfylde ophalersporet trinvis og beklæde ydersiden med glatslebne lyse sten fra Turabjergene som yderbeklædning, dette lag for lag eller trin for trin. I dag er disse dog næsten alle fjernet til byggeri i Cairo.

Arbejdsvejens placering langs kanten.


At det er sådan passer med det jeg så som nyuddannet murer i 1959, hvor jeg som FN Soldat i Gaza besøgte Pyramiderne. Jeg så et bånd af lidt større uregelmæssigheder op ad mod højre. Hvilket er naturligt fremkommet, da man rykker baglæns ned og punktvis udfylder ophalersporet og derefter lagvis beklæder med Tura sten.

Nu er jeg ikke den første der ser det, der gjorde Frederik Ludvig Norden også i 1738. Det fremgår af hans tegning af Pyramiderne på stor afstand, hvor opadgående spor langs pyramidens sider tydeligt fremgår. Det gjorde han på Kong Christian den 6. Ekspedition til Abesinien i årene 1737 - 1738 der skete i samarbejde med Pave Clemens den 12.


Konklusion


Da iagtagelser af kanalernes beskaffenhed og funktioner ikke hidtil har været kendt, er der næppe nogen der har ledt efter hæveskakten eller dens tilmurede forbindelser til kamrene. Men der er udført strålings undersøgelser, der indikerer, at der midt under Pyramiden er en tunnel til havnen.

Men indtil videre må vi nøjes med den sikre viden, at kanalerne bevisligt er til slusevand.

De bevises af, det sammenhængende bånd der er af indicier, afsluttet med et bevis i hver ende.

Det er :

Kanalernes tilslutning til Dronningekamret var tilmuret, det betyder jo at de ikke er anlagt til brug for kamret men, at der anlagt der, fordi de havde brug for dem under byggerriet.

Kanalerne er vandtætte og formentlig også omstøbte.

Kanalernes dimension udvider sig mod ydersiden, de er tragtformet for at lette indhældning her.

Kanalerne begynder i den midlertige stenvæg mod Pyramiden, for materiale sporet langs kanten.

Kanalerne er tilproppet her, på grund af den fysiske lov om forbundne kar.


Efterskrift


At hydraulik indgår i opførelsen af Keops Pyramiden overrasker nok mange og det overasker mig, at jeg har kunnet bevise det, uden at kanal og tunnel mellem havn og pyramide er fundet, men kun antydninger samt dens tilhørende Hæveskakt.

 



Forside > Resumé > Afhandling